wtorek, 28 lipca 2015

Wariacje na temat banoffee



Uwielbiam wszelkie wariacje kuchenne.
Dotyczą one większości moich dań.
Podobnie ma się rzecz ze słodkimi wypiekami.
Szczególnie latem lubię desery,
przy których jedynym wysiłkiem jest układanie kolejnych warstw.
Dzisiejszy jest bardzo zbliżony do banoffee,
ale górną warstwę z bitej śmietany zastąpiłam kremem budyniowym.
Takie cuda powstają, kiedy zapomni się o którymś z produktów.
Uważajcie na ten deser i ukryjcie go głęboko w lodówce.
Powoduje natychmiastowe uzależnienie.
Ja, na wszelki wypadek, przygotowuję go w dwóch miseczkach.
Pierwsza jest do oficjalnego jedzenia,
a druga służy do skrytego podjadania z miną typu "ale to nie ja".

Deser w stylu banoffee

Składniki:

1 puszka masy kajmakowej o smaku krówki
2 opakowania ciastek w stylu digestive lub innych zbożowych
100 g masła
1 żółtko
2 banany
2 budynie waniliowe
1 l mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
kakao do posypania

Etap pierwszy:

Ciasteczka miksuję blenderem na drobne kawałki. Następnie mieszam je z roztopionym masłem. Masę przekładam do miseczki i lekko przyciskam łyżką. Wstawiam do lodówki do ukończenia poniższych czynności.

Etap drugi:

Gotuję 2 budynie w jednym garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym dodaję 2 płaskie łyżki mąki pszennej.
Po przestudzeniu masy budyniowej dodaję do niej masło o temperaturze pokojowej oraz żółtko. Całość dobrze miksuję.

Etap trzeci:

Na masę ciasteczkową, oziębioną wcześniej w lodówce wykładam lekko podgrzaną masę krówkową, następnie pokrojone talarki banany. Banany przykrywam warstwą masy krówkowej, a na koniec daję krem budyniowy

Kolejność układania warstw:

masa ciasteczkowo-maślana
masa krówkowa
banany
masa krówkowa
krem budyniowo-maślany













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.