czwartek, 8 października 2015

Makaron z sardynkami, czyli jak zjeść egzotycznie i...tanio


Dzisiejszy obiad nie wymaga wysiłku,
nie pochłania dużo czasu
i ma jeszcze jedną zaletę: jest bardzo tani.
Och, zapomniałabym dodać, że ma nieziemski smak.
Takie emocje przy jedzeniu będą oczywiście odczuwać
prawdziwi wielbiciele ryb.
Rozejrzyjcie się w pobliskich sklepach za niewielką puszką sardynek,
poszperajcie w domowej spiżarni, a nuż znajdziecie odpowiedni makaron,
słoiczek koncentratu i kilka ząbków czosnku.
U mnie te produkty zawsze są pod ręką.
To moje koło ratunkowe na szybki obiad.
Nie ukrywam, że marzą mi się prawdziwe sardynki,
a nie ich zapuszkowane siostry.
Na tę przyjemność muszę jednak poczekać do następnych wakacji w Tunezji.


Makaron w sosie pomidorowym z sardynkami

Składniki:

1 opakowanie makaronu penne ( 500 g dla dużej rodziny, ale możecie wziąć połowę )
4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 puszka pomidorów pelati
1 puszka sardynek w oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka harissy lub ostrej, mielonej papryki
sól, pieprz
3 liście laurowe
olej do smażenia

W garnku  podsmażam na oleju koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. Po 5 min dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dolewam odrobinę wody, mieszam, doprowadzam do wrzenia i ponownie dolewam wodę, ale nie więcej niż 1 szklankę. Sos gotuję powoli, aby na koniec wyparował nadmiar wody i osiągnął zawiesistą konsystencję. Na koniec wrzucam na 2 min kawałki sardynek.
Sos łączę z ugotowanym wcześniej makaronem typu penne.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.