czwartek, 31 marca 2016

Zielony koktajl na poświąteczne porządki


Codziennie mam zapewnioną dawkę kuchennych odgłosów zza ściany.
Sąsiadka co drugi dzień uderza tłuczkiem w mięso na kotlety.
Chwilami myślę, że to wcale nie o przygotowania do obiadu chodzi,
a jedynie o pretekst do wyżycia się na rzekomo nieznośnym mężu.
U nas z kolei ciągle słychać kuchenne urządzenia.
Wiecznie coś się miksuje, podgrzewa, blenduje, paruje,
sieka, podsmaża, wypieka.
Przez ostatnie dni swoją aktywność zwiększył blender.
Czuć nadciągającą z oporem wiosnę,
a szczególnie widać ją w panoszącej się na blatach zieleni.
Żartujemy, że niedługo zaczniemy miksować i popijać trawę z pobliskiej górki.
Jakby co, to dopiero leniwie kiełkuje, ale któż wie...

Bananowy koktajl z jarmużem

Składniki:

3 banany
2 kiwi
garść jarmużu
pół szklanki wody
szklanka mleka
ewentualnie łyżeczka trzcinowego cukru
lub łyżka miodu









środa, 30 marca 2016

Pieczona biała kiełbasa w sosie z harissy


Kiełbasy za często u nas w domu nie uświadczysz.
Na pewno nie dołączymy do chlubnych statystyk zjadaczy
tego polskiego specjału.
Jednak w okresie wielkanocnym i tuż po nim robimy wyjątek.
Otóż mianowicie mam małego wielbiciela białej kiełbasy.
Lubi ją w wersji najprostszej, prosto z parującej wody,
bez dodatków, bez pieczywa (!),
ot, prawdziwy miłośnik.
Tym razem jednak dodałam kiełbasie trochę ostrości
i podpiekłam ją w piecyku.
Polecam Wam gorąco taki zestaw na kolejne zachwianie pogody.

Pieczona biała kiełbasa w sosie z harissy

Składniki:

2 kawałki białej kiełbasy
1 łyżka harissy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
szczypta soli

W miseczce mieszam harissę z koncentratem, 3 łyżkami oliwy, połową szklanki wody i szczyptą soli. Mieszam wszystkie produkty i sos wlewam do żaroodpornego naczynia. Do sosu wkładam ponacinaną kiełbasę. Piekę ją w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. W międzyczasie polewam kiełbasę sosem i dodaję odrobinę wody. Pod koniec pieczenia dodaję ewentualnie sadzone jajko.
Pieczoną kiełbasę podaję ze smażonymi ziemniakami z dodatkiem majeranku.












niedziela, 27 marca 2016

Moja rodzinna Wielkanoc


Święta wielkanocne oznaczają dla mnie początek wiosny
i duchowego odrodzenia.
Z czołowych pozycji w szafach znikają zimowe swetry i wełniane szale,
czerwone dodatki odchodzą w zapomnienie,
na otwartych półkach pojawiają się odcienie zieleni z żółcią.
Wazony zapełniają się tulipanami i słonecznymi żonkilami,
a w stronę wiosennej jasności pręży się świeżo posiana rzeżucha.
Okna nabierają blasku,
a pomysły na dania krążą wokół nadchodzących świąt.
Czekam na ten czas nieopisanej nadziei,
aby zacząć wszystko od nowa,
zanurzyć się w śpiewie stęsknionych za ciepłem ptaków
i sięgnąć granic szaleństwa.

Z takimi uczuciami zasiadłam dzisiaj do wielkanocnego śniadania.
Po raz kolejny okazało się,
że nieważny jest zestaw dań,
lecz atmosfera przy stole i kolejna uroczystość spędzona w zdrowiu i szczęściu.

Wam też życzę tak miłych i rodzinnych chwil w czasie Wielkanocy.










sobota, 26 marca 2016

Kartoffelsalat, czyli sałatka z ziemniaków w mundurkach


Co powiecie o parujących ziemniakach w mundurkach
zatopionych w chłodnym sosie jogurtowym ?
To połączenie doskonałe i na tyle lubiane przez nas,
że i tym razem zagości na naszym świątecznym stole.
Ulubiona przez naszych zachodnich sąsiadów Kartoffelsalat
doskonale nadaje się do wszelkiego mięsiwa,
a równie dobrze może stanowić oddzielne danie.
Istnieje wiele wersji tej nieskomplikowanej sałatki,
ale ja mam swoją opracowaną od lat.
Ugotowane w łupinach ziemniaki parzą moje palce,
ale lubię ten moment połączenia ich z delikatnym sosem.
Z chęcią dodaję szczypiorek i czerwoną cebulę,
bo to w końcu typowe elementy oznajmiające nadejście wiosny.
Sałatkę ziemniaczaną pewnie jeszcze często zobaczycie u mnie
w towarzystwie mięsa z grilla,
a tymczasem dzisiaj zapraszam na jej wielkanocną odsłonę.

Kartoffelsalat w sosie jogurtowym

Składniki:

5-6 niewielkich ziemniaków
1 cebula
szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ziemniaki czyszczę pod bieżącą wodą szczoteczką, dzielę je na pół i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Po lekkim ostudzeniu obieram je ze skórki i kroję na plastry. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wcześniej przygotowuję sos z jogurtu z  niewielkim dodatkiem majonezu oraz soli i pieprzu.
Pokrojone ziemniaki polewam chłodnym sosem jogurtowym.
Sałatkę podaję jako oddzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa.









Ekspresowe jajka z pastą jajeczną i awokado


Jajka nadziewałam już na różne sposoby.
Były podsmażane w skorupkach, napełniane pieczarkami.
czy zwyczajne z majonezem i szczypiorkiem.
Dzisiaj mam ochotę na odrobinę zieleni,
bo tęsknię za wiosną i słońcem.
Mam nadzieję, że Wasze wielkanocne stoły
też będą pełne kolorów i śladów nadciągającej wiosny.
To piękny czas,
który sprawia, że i jajka smakują wyjątkowo.

Jajka nadziewane pastą jajeczną i awokado

Składniki:

4-5 jajek na twardo
1/4 awokado
kilka plasterków ogórka 
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Ugotowane na twardo jajka kroję na połówki. Żółtka rozdrabniam widelcem, mieszam z majonezem, jogurtem i przyprawami. Pastą zapełniam jajka, a na wierzchu kładę  rozdrobnione awokado z odrobiną soli. Dodaję pokrojone plasterki ogórka.







poniedziałek, 21 marca 2016

Sałatka z awokado , jarmużem i ( wielkanocnym ) jajkiem


Już jest,
nieważne, że pochmurna, ponura,
bez cienia zieleni,
ale jest,
nie zapomniała
i wróciła niosąc nadzieję na poprawę,
przynosząc lepszy nastrój i ochotę na więcej od życia,
sprawiła, że na talerzach pojawiły się nowe kolory
i zdrowsza jakość życia.
Pewnie zagości u mnie również na wielkanocnym stole.

Sałatka z awokado, jarmużem i jajkiem

3 jajka na twardo
1 awokado
miseczka jarmużu
pół puszki kukurydzy
oliwa, ocet winny
2 łyżka masła
sól, pieprz, oregano

Jarmuż dzielę na małe kawałki, myję i podsmażam chwilę na niewielkiej ilości masła. Awokado obieram ze skórki i kroję na małe kawałki. W salaterce mieszam awokado, pokrojone jajka na twardo, kukurydzę oraz kawałki podsmażonego wcześniej jarmużu. Sałatkę polewam mieszankę oliwy, octu winnego z dodatkiem soli, pieprzu i oregano.






sobota, 19 marca 2016

Deser banoffee, czyli niebiański mix toffi i bananów


Dzisiejszy deser nie pozostawi obojętnym
miłośnika mega słodkiego toffi i bananów.
Ktokolwiek wymyślił ten deser, był genialny.
Już sama nazwa "banoffee" powoduje,
że chce się skosztować tego smakołyku.
Powiem Wam po cichu, że często przygotowuję go na różne okazje,
kiedy nie za bardzo mam czas i ochotę na pieczenie ciast
i efektowne przekładanie poszczególnych blatów.
Jest jeszcze jedna zaleta tego deseru: nie znika natychmiastowo po przygotowaniu.
Niewielki kawałek wystarczy na zaspokojenie słodkich zachcianek.
W moim domu to jest poważny argument,
bo weekendowe wypieki z reguły zmniejszają się w zagadkowy sposób już pierwszego wolnego dnia.

Deser banoffee, czyli niebiański mix toffi i bananów

Składniki:

200-250 gr ciastek typu digestive
100 g masła
1 mała puszka masy krówkowej
2-3 banany
1 duża śmietanka 30 %
pół gorzkiej czekolady
kilka płatków migdałowych
połówka cytryny

Ciasteczka rozbijam lub miksuję na drobne kawałki, mieszam z rozpuszczonym masłem i przekładam na no szklanego naczynia. Lekko dociskam, po czym odstawiam do lodówki. W międzyczasie ubijam śmietanę, kroję banany na talarki i ścieram na drobnych oczkach czekoladę.

Kolejne warstwy deseru układam w następującej kolejności:

ciasteczka digestive z masłem
masa krówkowa
talarki bananów skropione cytryną
bita smietana
starta czekolada
płatki migdałowe







środa, 16 marca 2016

Wielkanocny półmisek sałatkowy


Kiedy pojawiają się pierwsze, niewinne promienie słońca,
zawsze mam ochotę na coś lekkiego.
Wreszcie po długiej, zimowej przerwie
w odstawkę idą sycące dania w odcieniach brązu,
a na stoły dumnie wkraczają półmiski pełne dobrodziejstw natury.
U mnie w domu na wielkanocnym stole na pewno zagości
kolorowa sałatka wiosenna.
Dla podkreślenia rodzaju święta dorzuciłam kilka jajek.
Ładnie się prezentują, a ponadto nadają sałatce ciekawy smak.
Nie przepadam za sałatkami ociekającymi majonezem,
zwłaszcza w wielkanocne święto,
kiedy cały świat przyrody przestawia się na zdrowszą i pogodniejszą część natury.
Ta dzisiejsza pod każdym względem odpowiada moim kulinarnym gustom.

Wielkanocny półmisek sałatkowy

Składniki:

2 garści roszponki
100 g piersi z kurczaka
pół słoiczka marynowanych pieczarek
pół czerwonej papryki
2 jajka na twardo
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, mielona papryka, suszone oregano

Na patelni podsmażam kawałki kurczaka doprawionego solą, pieprzem i papryką, po wyjęciu mięsa smażę na tym samym oleju kawałki czerwonej papryki i marynowane pieczarki. Na półmisku układam roszponkę, a na sałacie kurczaka, paprykę, pieczarki i kawałki jajek na twardo. Całość polewam sosem vinegrette z oliwy, octu winnego i ząbku czosnku. Sałatkę posypuję na koniec oregano.