poniedziałek, 18 lipca 2016

Prawdziwie letni tunezyjski obiad


Ostatnio zaprosiłam Was na tunezyjskie śniadanie.
Dzisiaj zapachniało w naszym domu prawdziwie letnim obiadem.
W tej chwili nie tylko czuć rozpalone słońce,
ale powiewa lekki wiatr,
który z każdego zakątka ulicy niesie niemiłosiernie dobre zapachy.
To mieszanina sosu na bazie pomidorów, oliwy, czosnku,
z obowiązkowym dodatkiem harissy
i palacej języki papryki.
Spróbujcie odtworzyć dzisiejsze nieskomplikowane danie
gdziekoliwek poza Tunezją.
Wielokrotnie przyrządzałam je w domu,
więc jest do zrealizowania.
Może w ten sposób choć trochę poczujecie Tunezję.

Tunezyjski obiad na lato

Składniki:

4 cebule
2-3 pomidory
4 kiełbaski typu merquezy
trochę oliwy
trochę oleju
1 jajko
dodatkowo po 1 jajku na osobę
1 ostra papryka do środka sosu
sól, pieprz
1 łyżeczka harissy

Dodatkowo:

4 ostre papryki posolone i usmażone
2 kawałki smażonego rekina
domowe frytki
świeże bagietki

W garnku mieszam ćwiartki cebuli z kawałkami kiełbasek i obranymi ze skórki kawałkami pomidorów. Dodaję olej i oliwę oraz przyprawy. Wszystko pozostawiam na małym ogniu. Po 5 min dodaję stopniowo odrobinę wody i powoli gotuję. Po kolejnych 10 min wrzucam do sosu jajko i mieszam z pozostałymi składnikami, a następnie wbijam do środka po 1 jajku dla każdej osoby. Garnek przykrywam pokrywką aż do ścięcia się jajek.
Gotowe danie podaje się z usmażonymi w domu frytkami z gigantycznych ziemniaków, podsmażonymi i lekko osolonymi paprykami ( felfel ) oraz kawałkami smażonej ryby.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.