poniedziałek, 4 listopada 2019

Karmelowy przekładaniec bez pieczenia


Pamiętam czasy, gdy po raz pierwszy
pojawiła się możliwość zrobienia ciasta
w stylu ulubionego batona z kajmakiem.
Co weekend na naszym stole pojawiał się
ten słodki deser.
Z czasem nam się znudził,
więc postanowiłam wypróbować wersję
z kruchymi, zbożowymi ciastkami i bananami.
Powiem szczerze, że kiedy pojawił się
pierwszy słotny dzień listopada,
zatęskniłam za tym pysznym ciastem z masą kajmakową.
Domowników nie trzeba było pytać o zdanie,
bo to zawsze nam się będzie kojarzyć
z dobrymi czasami.

Ciasto z masą kajmakową i kremem budyniowym

Składniki :

1 puszka z masą kajmakową
2 budynie o smaku waniliowym
1 l mleka
200 gr masła
herbatniki w paczce (razem 500 gr)
2 opakowania śmietany kremówki
cukier do budyniu
aromat waniliowy
kakao do posypania

Najpierw gotuję 2 budynie dając o pół szkl mleka mniej niż na opakowaniu. Jeśli jest bez cukru, to wsypuję 3 łyżki. Odstawiam do wystudzenia.
Na dnie prostokątnej formy do pieczenia
układam herbatniki. Na wierzch wkładam lekko podgrzaną masę kajmakową (lepiej się rozsmarowuje), następnie kolejną porcję ciastek.
W następnej kolejności przygotowuję krem budyniowy. Ucieram masło na puszystą masę, do której wkładam po łyżce budyniu i dalej ucieram.
Na herbatnikach rozkładam masę budyniową, przykrywam ją kolejnymi ciastkami, a następnie dodaję warstwę z ubitej śmietany. Wierzch posypuję kakao.
Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 2 - 3 godziny.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.