piątek, 8 listopada 2019

Weekendowe śniadanie z jajecznicą i oliwkami



Jutro na pewno będzie jajecznica. 
Najlepsza byłaby na maśle, 
ale tym razem zmienię nieco jej smak 
i dodam oliwę. 
Będzie dużo pokrojonych oliwek 
i szczypiorku oraz szczypta kurkumy dla pięknego koloru. 
Dla chętnych podam pomidory 
i jogurt naturalny. ędzie świeżo i kolorowo, 
bo od rana trzeba przy obecnej aurze wprowadzić trochę koloru do życia. 
Na śniadaniowy deser będą figi zapiekane przez chwilę w piekarniku, polane jogurtem greckim i miodem. 
To będzie udany dzień.

Weekendowe śniadanie :

Składniki :

po 2 jajka na osobę
oliwa
szczypiorek
oliwki
sol, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy
pomidory
jogurt naturalny z natką pietruszki
2-3 figi
jogurt grecki
miód

Figi kroję na ćwiartki i piekę przez ok. 10 min w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe polewam gęstym jogurtem naturalnym i miodem.
Jajecznicę smażę na niewielkiej ilości oliwy, dodaję sól, pieprz i kurkumę. Na koniec posypuję pokrojonymi w talarki oliwkami i szczypiorkiem.



N


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.