Kuchnia tunezyjska jest tak głęboko zakorzeniona w moim stylu gotowania, że dania typowe dla tego cudownego kraju pojawiają się na naszym stole kilka razy w tygodniu. W wolniejszej chwili, zwłaszcza w weekendy obowiązkowo serwuję couscous, ale w dni powszednie przygotowuję coś ekspresowego.
Idealnie do tego się nadaje mieszanka z ziemniakami i papryką w ostrym sosie pomidorowym.. Jest to odmiana shakshuki, ale ż moimi urozmaiceniami, więc niech nikt się nie dziwi, że trochę odbiega od oryginału.
Drugim elementem jest tunezyjska camounia, jak nazwa wskazuje z dużą ilością kuminu w postaci dodatku do mięsa.
Obiad w tunezyjskim stylu:
Ziemniaki z papryką i fasolą w pomidorowym sosie
Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki, 1 czerwona lub zielona papryka, mała cebula, 2 łyżki czerwonej fasoli, 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego, dowolne oliwki, sól do smaku, szczypta kuminu i tunezyjskiej mieszanki tebl(opcjonalnie),pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, pół łyżeczki harissy, olej do smażenia
Umyte ziemniaki kroję w kostkę, podsmażam do zrumienienia w niewielkiej ilości oleju. Dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy i dobrze mieszam całość. Po 2-3 min dodaję fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę i wlewam szklankę wody. Gotuję przez ok. 5-7 min, uzupełniając ilość wody tak, aby powstał sos. Na koniec dodaję kilka mini papryczek, najlepiej niezbyt ostrych i kolorowe oliwki .
Tunezyjska camounia z baraniną
Składniki:
250 gr baraniny na gulasz, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mała cebula, ząbek czosnku, sól, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, pół łyżeczki harissy.
Kroję mięso w dużą kostkę, podsmażam w garnku z 2 łyżkami oleju, koncentratem pomidorowym, pokrojoną w pióra cebulą i przyprawiam. Po ok. 2-3 minutach dolewam wode do przykrycia mięsa i gotuję przez ok. pół godziny ( w przypadku młodej baraniny). Posypuję świeżą natką pietruszki.
Do obiadu podaję podpieczoną w piecyku bagietkę i półmisek dowolnych sałat z sosem vinaigrette.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.