Nie jest tajemnicą, że od lat gotuję w niedzielę couscous. Jest to nasze ulubione danie z kuchni tunezyjskiej. W zależności od pory roku przyrządzam go z sezonowymi warzywami. Propozycje podawania couscousu o różnych porach roku znajdziecie u mnie w licznych wpisach na blogu.
Do couscousu doskonale pasuje świeża sałatka z pokrojonych w kostkę ogórków i pomidorów z dodatkiem mięty. Każdorazowo podaję ją do tego typu obiadu, urozmaicając dodatkiem posiekanej papryki czy cebuli. Dodatkowo podałam na stół sałatkę z młodych ziemniaków z tuńczykiem i zielonym groszkiem. Ten zestaw idealnie pasuje do letniego menu, szczególnie gdy brakuje pomysłu na zdrową, aczkolwiek sycącą sałatkę.
Letni zestaw na lato w tunezyjskim stylu:
couscous z kurczakiem i warzywami
sałatka z drobno pokrojonych ogórków i pomidorów z dodatkiem suszonej mięty i oliwy
sałatka z gotowanych młodych ziemniaków z tuńczykiem, zielonym groszkiem, że szczyptą soli i pieprzu, lekko skropiona oliwą
sezonowe owoce z greckim jogurtem, z dodatkiem świeżej mięty i cukrem trzcinowym
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.