Mam na swojej letniej liście kolejną propozycję do dodania. Jest nią sałatka , którą jadłam u tureckich znajomych. To połączenie podsmażonej marchewki z greckim jogurtem wyjątkowo dobrze smakuje do grillowanego mięsa. Oczywiście można też podawać tę sałatkę z pieczywem, bez jakichkolwiek dodatków. Zwłaszcza w letnim okresie będzie smakować wyjątkowo, bo marchewki są chrupiące, a lekka kwaskowatość jogurtu doskonale uzupełni ich slodkawy smak. Poza tym przygotowanie zajmuje kilka chwil, więc to tym bardziej przemawia na jej korzyść.
Turecka sałatka z marchewki
4-5 średnich marchewek
400 gr jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
oliwa
Obrane marchewki ścieram na tarce ( drobne lub grubsze wiórki ). Następnie podsmażam marchewkowe wiórki na niewielkiej ilości oleju ( ok. 4 min ), dodaję sól, pieprz. przetarty przez praskę czosnek. Po lekkim ostudzeniu dodaję jogurt i natkę pietruszki, dokładnie mieszam.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.