wtorek, 1 maja 2018

Szybka zapiekanka z ricottą i szparagami


Zgodnie z niemiecką tradycją
rozpoczynam maj w towarzystwie szparagów.
To wyjątkowy czas, bo świętujemy długi weekend, świat kwitnie i pachnie,
a majowa zieleń zachęca do dłuższych spacerów.
Szkoda każdej wolnej chwili na wielkie gotowanie, więc wpadam na szybko do kuchni,
coś tam mieszam, układam na papierze do pieczenia i już, gotowe w parę minut.
Teraz tylko książka w rękę i oczekiwanie na zapachy z piekarnika

Szybka zapiekanka z ricottą i szparagami

Składniki :

kilka zielonych szparagów
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 gr ricotty
3 jajka
sól, pieprz, papryka

Ciasto francuskie układam wraz z papierem na blaszce do pieczenia, nakłuwam w kilku miejscach widelcem.
Podgrzewa piecyk do 200 stopni
W miseczce mieszam ricottę z jajkami, dodaję sól i pieprz.
Na cieście francuskim układam szparagi (po odcięciu ogonków ). Następnie wlewam masę jajeczną z ricottą. Wierzch posypuję mieloną papryką.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.