niedziela, 2 kwietnia 2023

Wielkanocna sałatka z kurczakiem, camembert i pieczarkami


Pokochacie tę sałatkę jak wszyscy w mojej rodzinie. Nie da się inaczej biorąc pod uwagę połączenie składników. Podsmażane na maśle pieczarki i chrupiące kawałki indyka doskonale smakują w połączeniu z zieloną sałatą. Jest to lekkie,ale jednocześnie bardzo pożywne danie. Sałatkę tę możecie zaserwować na wielkanocny stół lub na wiosenno-letnią kolację. W obu przypadkach spełni swoje zadanie 

Sałatka z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

mieszanka dowolnych sałat

polowa piersi z kurczaka

1 słoik z marynowanymi pieczarkami 

2 ugotowane na twardo jajka 

po kawałku kolorowych papryk 

4-5 plasterków sera typu brie lub camembert

mieszanka kiełków

świeża natka pietruszki

olej, masło do smażenia

Na sos: 3 łyżki oliwy, łyżka octu winnego, pół łyżeczki miodu, odrobina musztardy, szczypta mielonego czosnku, sól i pieprz do smaku 

Doprawiam pierś z kurczaka solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Podsmażam z dwóch stron na rumiany kolor. Kroję w paski.

Na niewielkiej ilości masła podsmażam pieczarki, a na koniec dodaję pokrojoną w kwadratowe kawałki paprykę. Pozostawiam na patelni do zrumienienia.

Na półmisku układam mieszankę sałat, a następnie pokrojone na ćwiartki jajka, podsmażone w całości pieczarki, kawałki papryki i  camembert, polewam sosem ( składniki powyżej ) i posypuję posiekaną natką pietruszki oraz kiełkami.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.