Pokochacie tę sałatkę jak wszyscy w mojej rodzinie. Nie da się inaczej biorąc pod uwagę połączenie składników. Podsmażane na maśle pieczarki i chrupiące kawałki indyka doskonale smakują w połączeniu z zieloną sałatą. Jest to lekkie,ale jednocześnie bardzo pożywne danie. Sałatkę tę możecie zaserwować na wielkanocny stół lub na wiosenno-letnią kolację. W obu przypadkach spełni swoje zadanie
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
mieszanka dowolnych sałat
polowa piersi z kurczaka
1 słoik z marynowanymi pieczarkami
2 ugotowane na twardo jajka
po kawałku kolorowych papryk
4-5 plasterków sera typu brie lub camembert
mieszanka kiełków
świeża natka pietruszki
olej, masło do smażenia
Na sos: 3 łyżki oliwy, łyżka octu winnego, pół łyżeczki miodu, odrobina musztardy, szczypta mielonego czosnku, sól i pieprz do smaku
Doprawiam pierś z kurczaka solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Podsmażam z dwóch stron na rumiany kolor. Kroję w paski.
Na niewielkiej ilości masła podsmażam pieczarki, a na koniec dodaję pokrojoną w kwadratowe kawałki paprykę. Pozostawiam na patelni do zrumienienia.
Na półmisku układam mieszankę sałat, a następnie pokrojone na ćwiartki jajka, podsmażone w całości pieczarki, kawałki papryki i camembert, polewam sosem ( składniki powyżej ) i posypuję posiekaną natką pietruszki oraz kiełkami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.