Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez pasty jajecznej. Co prawda często ją przyrządzam w ciągu roku, ale o tej porze snakuje wyjątkowo. Dodanie rzodkiewek i świeżo wyrośniętej rzeżuchy nadaje paście lekki powiew wiosny.
Pastę z jajek podaję w formie smarowidła na kanapki. Najbardziej lubię ją w połączeniu z pumperniklem. Stwierdziłam jednak, że święta zobowiązują i podam ją w bardziej eleganckiej formie. Doskonale do tego nadają się pucharki, które możecie napełnić pastą
Wielkanocna pucharki z pastą jajeczną
4-5 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu
sól, pieprz do smaku
garść gotowych grzanek
Do dekoracji: rzodkiewki, zielony ogórek, rzeżucha, szczypiorek
Kroję ugotowane na twardo jajka w drobną kostkę. Dodaję majonez, jogurt, sól, pieprz i mieszam wszystkie składniki. Na dnie szklanki układam warstwę grzanek, następnie dużą warstwę pasty jajecznej, ponownie grzanki, a na wierzchu po 2-3 plasterki rzodkiewki i ogórka, rzeżuchę, kiełki i szczypiorek.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.