piątek, 7 kwietnia 2023

Pucharki z pastą jajeczną na wielkanocny stół

 


Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez pasty jajecznej. Co prawda często ją przyrządzam w ciągu roku, ale o tej porze snakuje wyjątkowo. Dodanie rzodkiewek i świeżo wyrośniętej rzeżuchy nadaje paście lekki powiew wiosny.

Pastę z jajek podaję w formie smarowidła na kanapki.  Najbardziej lubię ją w połączeniu z pumperniklem. Stwierdziłam jednak, że święta zobowiązują i podam ją w bardziej eleganckiej formie. Doskonale do tego nadają się pucharki, które możecie napełnić pastą 

Wielkanocna pucharki z pastą jajeczną

4-5 jajek ugotowanych na twardo

1 łyżka majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu

sól, pieprz do smaku

garść gotowych grzanek 

Do dekoracji: rzodkiewki, zielony ogórek, rzeżucha, szczypiorek

Kroję ugotowane na twardo jajka w drobną kostkę. Dodaję majonez, jogurt, sól, pieprz i mieszam wszystkie składniki.  Na dnie szklanki układam warstwę grzanek, następnie dużą warstwę pasty jajecznej, ponownie grzanki, a na wierzchu po 2-3 plasterki rzodkiewki i ogórka, rzeżuchę, kiełki i szczypiorek.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.