czwartek, 27 kwietnia 2023

Lekka kolacja z bruschettą i sałatką z grillowanym indykiem


Kiedy choć na chwilę pojawia się słońce, mam ochotę na włoskie smaki. Najłatwiej by było oczywiście sięgnąć po pizzę, ale mnie ciągnie do lekkich antipasti. Możliwe, że to moja wyobraźnia widzi dojrzewające na słońcu pomidory. Na ten moment przyjdzie nam raczej jeszcze trochę poczekać, ale nie znaczy to, że od razu trzeba rezygnować z włoskich smaków.

Do mojej bruschetty wybrałam małe pomidory daktylowe. Są soczyste, slodkawe i mają piękną barwę. Zgodnie z moją ulubioną zasadą wykorzystywanie żywnościowych resztek, wykorzystałam czerstwy chleb. Posmarowany oliwą i maźnięty czosnkiem doskonale nadaje się do opiekacza. Uwielbiam to połączenie chrupiącego pieczywa z delikatnymi pomidorami.

Sałatkę zrobiłam w oparciu o resztki z poprzedniego dnia,. Wykorzystałam smażony filet z indyka z poprzedniego dnia i dogotowalam jedynie makaron, dorzucając warzywne dodatki. 

W ten sposób powstała pyszna, lekka kolacja, którą z pewnością zrobię nie raz w letnie wieczory.

3-4 kromki chleba

garść pomidorków daktylowych

czerwona cebula 

oliwą, ząbek czosnku, szczypta suszonego oregano i bazylii, świeża bazylia

penne, kawałek grillowanej piersi z indyka lub z kurczaka ( u mnie z poprzedniego obiadu ) z dodatkiem mielonej papryki i curcumy

kawałki kolorowej papryki,  2 ogórki konserwowe

świeża natka pietruszki

Sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, odrobina musztardy i majonezu

Kromki chleba kroję na pół, smaruję oliwą i posiekanym czosnkiem, wstawiam na chwilę do opiekacza. Smażę pokrojone na połówki pomidory z dodatkiem  czerwień cebuli,bazylii i oregano , a następnie i układam je na chlebie. Dodaję świeże listki bazylii.

Gotuję penne lub inny makaron, dodaję pokrojonego w paski, podsmażonego wcześniej indyka oraz pokrojone w kostkę kolorowe papryki, ogórek konserwowy i natkę pietruszki.

Przed podaniem polewam sałatkę dowolnym sosem, u mnie na bazie oliwy, odrobiny musztardy i miodu.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.