niedziela, 10 maja 2020

Spaghetti z łososiem i brokułami



Skoro już udało mi się upolować
piękny kawałek łososia za korzystną cenę,
to postanowiłam go wykorzystać do niedzielnego dania.
Wymyśliłam przy tym coś prostego,
lekkiego, bez obciążającego ciężkim sosem makaronu.
To danie sprawia, że masz ochotę przenieść się na słoneczny balkon lub taras z kieliszeczkiem lekkiego wina i dobrą książką,
o np.z ciekawym przewodnikiem po Włoszech.
Na razie podróżujemy wirtualnie, ale w końcu
rozproszą się złowieszcze chmury
i ruszymy na podbój świata.

Spaghetti z łososiem i brokułami

Składniki:

300 gr spaghetti
300 gr łososia w kawałku (najlepiej bez skóry)
1 brokuły
świeża natka pietruszki
łyżeczka cuminu
sól, pieprz do smaku
kawałek cytryny
2 łyżki masła
świeża natka pietruszki
olej do smażenia

W lekko osolonej wodzie gotuję brokuły.
Przyprawiam łososia z obu stron soląpieprzem i cuminem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Podsmażam na niewielkiej ilości oleju, obracając i przyrumieniając go z obu stron. Na koniec wrzucam na patelnię łyżkę masła. Po usmażeniu łososia kroję go na dość duże kawałki.
Na koniec gotuję spaghetti.
WsW tymntym samym czasie wstawiamcwstawiam na chwilę do kuchenki mikrofalowej kawałki brokułów i usmażonego łososia, bo zapewne wszystkie składniki są zbyt chłodne do spożycia.
Na talerzach układam po porcji ugotowanego makaronu, łososia i brokuły. Polewam łyżką ciepłego masła z patelni. Całość posypuję kawałkami świeżej natki pietruszki i pieprzem z młynka.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.