sobota, 9 maja 2020

Lekki makaron z indykiem i szparagami



Niniejszym ogłaszam sezon szparagowy za otwarty.
Byłam pewna obaw co do tegorocznych zbiorów,
bo niemieccy rolnicy skarżyli się
na brak pracowników z rynku wschodniego.
W naszym mieście sprawa nabrała rozgłosu,
bo tuż na jego obrzeżach znajdują się połacie hodowli szparagów.
Nie wiem, jakim cudem i kto przy ich zrywaniu pomagał, ale od kilku dni możemy zakupić te z najbliższej okolicy.
Smakują wybornie i powiem Wam szczerze,
że warto czekać przez kilka miesięcy na ten wyjatkowy smak.

Makaron z indykiem i szparagami

300 gr dowolnego makaronu (u mnie świderki)
250 gr fileta z indyka lub kurczaka
1 łyżka gęstej śmietany
kilka zielonych szparagów
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Najpierw gotuję wybrany makaron oraz w osobnym garnku kilka zielonych szparagów.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucam pokrojone na male kawałki mięso. Przyprawiam solą i pieprzem. Po 5 minutach wlewam szklankę wody i gotuję pod przykryciem przez ok. 20 min. W międzyczasie uzupełniam poziom wody. Pod koniec gotowania dodaję śmietanę, rozprowadzam ją z sosem. Dorzucam pokrojone na kawałki ugotowane wcześniej szparagi. Sos łączę z makaronem, ewentualnie doprawiam do smaku i posypuję startym parmezanem.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.