Wszystkie sałatki, które ostatnio przygotowuję, nadają się na świąteczny stół. Pewnie podświadomie jajka stały się u mnie tematem przewodnim, bo choć pogoda nie przypomina wiosny, to jednak świąteczny klimat jest odczuwalny.
Dzisiejszą sałatkę przygotowałam na bazie soczystej piersi z kurczaka. Uważam, że kawałek mięsa zmienia wartość posiłku, bo zwyczajna sałata z dodatkami staje się daniem obiadowym. Wówczas śmiało możecie ją zaserwować na świątecznym stole. Czasy się zmieniły, więc coraz częściej zamiast tradycyjnych, ciężkich dań, pojawiają się lżejsze zamienniki.
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
mieszanka dowolnych sałat
kilka pomidorków koktajlowych
kilka rzodkiewek
pół dużego zielonego ogórka
2-3 jajka na twardo
po połowie czerwonej i zielonej papryki
pół czerwonej cebuli
świeża natka pietruszki, szczypiorek wraz z dymką
Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, oregano, bazylia, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy
Sos do sałatki: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu, pół łyżeczki octu winnego, łyżka wody szczypta soli, szczypta mielonego czosnku
Mięso obtaczam na talerzu w przyprawach, dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na ok.pół godziny.
Gotuję jajka na twardo, kroję pomidory i rzodkiewki na połówki, ogórki i paprykę w grubą kostkę. Siekam natkę pietruszki, szczypiorek i cebulę.. Kroję na ćwiartki ugotowane jajka na twardo.
Smażę pierś z kurczaka, podzieloną na 2 filety przez ok. 5 min z dwóch stron, a następnie pod przykryciem przez ok. 10 min. Kroję mięso w grube paski.
Na dużym talerzu układam kawałki mieszanki sałat. Dodaję pokrojone mięso, jajka i warzywa. Całość polewam delikatnie sosem ( składniki powyżej ), a na koniec rozrzucam posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
Super na Wielkanoc a nie objadać się tłusum mięsiwem!
OdpowiedzUsuńO tym nie pomyślałam, ale to jest dobre podejście 😁
UsuńEkstra sałatka! Nie dość, że jest dosłownie pyszna, to jeszcze da się nią nawet pojeść:)
OdpowiedzUsuń