środa, 16 marca 2022

Tunezyjski obiad na niedzielę, czyli couscous z wołowiną i kapustą


Jak myślicie, co się jada na niedzielny obiad w polsko - tunezyjskim donu ? Oczywiście couscous, którego przygotowanie jest dość pracochłonne, więc dzień wolny od pracy jest idealny na tego typu czynności. Przez te wszystkie lata odkrywania tunezyjskiej kuchni nawet nie zauważyłam, kiedy nasze niedziele przerodziły się w couscousowe szaleństwo. Za każdym razem inny rodzaj mięsa lub ryby, sezonowy dobór warzyw- to zdecydowanie największe zalety tego dania. W ostatnią niedzielę była wersja z wołowiną, marchewką, ziemniakami i kapustą. 

Couscous z wołowiną i warzywami

Składniki:

400 gr wołowiny ( kark, 

300 gr couscousu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

płaska łyżeczka harissy

olej

3 średnie marchewki, 4 średnie ziemniaki, 1 cebula,  1/4 małej główki kapusty

sól, pieprz do smaku, płaska łyżeczka czerwonej, słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka tebel ( mieszanki z kolendrą - jeśli posiadacie ), 1 duży ząbek czosnku, 3 duże liście laurowe

Mięso kroję na średniej wielkości kawałki, podsmażam w dolnej części garnka do couscousu wraz z koncentratem, olejem i przyprawami. Wszystkie składniki powinny się idealnie połączyć, więc mieszam wszystko dokładnie podczas podsmażania. Dopiero po ok. 3-4 minutach wlewam szklankę wody, ponownie mieszam, a następnie wlewam więcej wody tak, aby przykrywała mięso. Po ok.godzinie od rozpoczęcia gotowania dodaję pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę i dość duże pióra cebuli.

W następnej kolejności przygotowuję couscous, który wsypuję do dużej miski. Dodaję 1,5 łyżki oleju i 2 szklanki zimnej wody. Wielokrotnie mieszam całość, pozostawiam przykryte ściereczką, a po 10 minutach sprawdzam, czy couscous" wypił" wodę. Ponownie mieszam i pozostawiam pod przykryciem.

Do garnka z sosem wlewam 1 litr wody, pokrojone na podłużne kawałki ziemniaki. Couscous przesypuję do górnej części garnka i kładę nad gotującym się sosem. Po 10 minut górowania dodaję kawałki kapusty. Gotuję przez kolejne 10 min.

Gotowy couscous przekładam do dużej miski, dodaję odrobinę curcumy i pieprzu oraz łyżkę masła. Rozprowadzamy wszystko dokładnie i wlewam sos. Po dokładnym wymieszaniu układam na wierzchu kawałki mięsa i warzywa.

Do couscousu podaję lekką sałatkę, oliwki i papryczki.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.