wtorek, 6 grudnia 2022

Dynia nadziewana jarmużem i pieczarkami

 

Znajdą się jeszcze chętni na dynię, choć już zewsząd dobiega dźwięk świątecznych dzwoneczków ? Dla mnie to właśnie teraz jest ostatni moment na dyniowe kombinacje. Dodam tylko, że pogoda wyjątkowo sprzyja, Jest zimno, ciemno, trudno odróżnić dzień od nocy. W tym okresie wyjątkowo dobrze wpłynie na organizm, szczególnie na duszę, porcja radosnych kolorów na talerzu. W trakcie pieczenia z piecyka unosi się aromatyczny zapach, a dynia staje się tak miękka, że można ją wyjadać łyżeczką.

Nadziewana dynia 

Składniki:

1 średnia dynia piżmowa 

200 gr pieczarek

2-3 gałązki jarmużu

po kawałku czerwonej i żółtej papryki

2 łyżki masła

sól, pieprz do smaku

Przekrawam dynię na podłużne kawałki i wydrążam miąższ. Na patelni podsmażam na maśle pokrojone pieczarki, dodaje sól i pieprz. Po 10 minutach wrzucam paprykę, pourywany na kawałki jarmuż i resztki ze środka dyni. Podsmażam jeszcze przez 5 minut wszystkie składniki.

Połówki dyni nadziewam przygotowanym nadzieniem. Wstawiam do nagrzanego piecyka i piekę przez ok.10 minut w temperaturze 180 stopni i przez kolejne 30 min w 150 stopniach.




 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.