czwartek, 11 września 2014

Chcę sosik jak tata !



Nie jest tajemnicą, że w naszym domu króluje tunezyjska kuchnia.
Nie potrafimy żyć bez jej cudownych zapachów, kolorów i ... ostrości.
Niekiedy pojawia się przerywnik w postaci polskich kotletów
czy poczciwej pomidorówki, ale i tak mnie zawsze korci, aby coś orientalnego do tych dań przemycić.
Kiedy nasze córki były małe, uwielbiały tunezyjskie sosy i maczane w nich bagietki.
Cudowna okazja, aby sobie bezkarnie wysmarować buźki.
U naszego małego synka pierwsze słowa po przebudzeniu krążyły wokół kolacji taty
z poprzedniego wieczoru.
"Chcę sosik taki jak tata !" i już małe rączki dzielnie radziły sobie z ulubioną potrawą.
Myślę, że teraz niewiele się zmieniło...
No, może tylko sam sobie ustala menu i ewentualnie pyta o możliwość realizacji.
Ot, taki mój kuchenny indywidualista.

Market batata - mięsne ragout z ziemniakami i mój przepis dla Was

Składniki:

400 g dowolnego mięsa ( kurczak, indyk, baranina, wołowina )
4 ziemniaki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
połowa papryki lub jedna zielona, podłużna ( ostra )
sól, czerwona papryka w proszku,
kmin rzymski, tabl ( opcjonalnie )
olej, harissa
natka pietruszki

Etap pierwszy:

W garnku układam mięso pokrojone na grube kawałki, dodaję olej, koncentrat i podsmażam przez 10 min. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażę w dalszym ciągu, przez kolejne 5 min. Stopniowo dolewam wodę do przykrycia mięsa. Gotuję przez 40 min, jeśli to jest kurczak lub indyk. W przypadku wołowiny czas gotowania może trwać 1-1,5 godz.

Etap drugi:

Obieram i kroję ziemniaki na podłużne części, kroję cebulę na małe kawałki, ale nie w kostkę. Powinna być wyczuwalna w sosie. Ziemniaki lekko solę, posypuję kurkumą i podsmażam. Po pierwszym etapie gotowania ( patrz wyżej ) dodaję odsączone z oleju ziemniaki i cebulę. Można oczywiście zrezygnować ze smażenia ziemniaków i dodać je bezpośrednio do sosu pod koniec gotowania.
Całość gotuję przez 15-20 min ( zależy od wielkości i gatunku ziemniaków ). Parę min przed końcem dodaję paprykę i posypuję natką pietruszki.
To tunezyjskie danie najlepiej smakuje z chrupiącą bułką lub bagietką.
Na zdjęciach jest wersja z kurczakiem.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.