wtorek, 8 grudnia 2020

Czekoladowo-kakaowe ciasteczka

Na świątecznym stole nie może zabraknąć gwiazdkowych ciasteczek. Zawsze były to pierniczki, ale tym razem wprowadziłam trochę zmian. Zamiast przyprawy piernikowej w domu pachnie czekoladą, a to za sprawą dodatku jej dodatku do ciasta. Niewielka porcja zdziałała cuda. Dodatkowo dawka polewy czekoladowej sprawiła, że powróciły wspomnienia z mroźnej zimy w dzieciństwie. Śnieg po uszy, czerwone nosy, a po powrocie najukochańsza mama czekająca z parującym kubkiem kakao. 

Te ciasteczka zabiorą Was w podróż do śnieżnej zimy, której już nie ma i do najmilszych wspomnień z domu rodzinnego. . Może przesadzam, ale w kwestii ckliwych opowieści jestem mistrzynią. Upieczcie ciasteczka i wszystko zrozumiecie.

Czekoladowo-kakaowe ciasteczka

Składniki:

250 gr mąki pszennej

250 grę masła

1 szkl drobnego cukru

1 jajko

1 czubata łyżka kakao

1 tabliczka mlecznej czekolady

 1 tabliczka dowolnej czekolady ( do polewy )

3 łyżki mleka ( do polewy )

Przesianą mąkę wsypuję do miski, dodaję cukier, kakao, posiekaną czekoladę, 1 jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiam masę, dokładnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto zawinięte w folię odkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję schłodzone ciasto i wykrawam gwiazdki i serduszka. W razie potrzeby podsypuję ciasto mąką, aby ułatwić pracę z foremkami.

Ciasteczka piekę przez ok. 10 min. Jeśli są cienkie, to kontroluję stopień gotowości w czasie pieczenia i ewentualnie skracam lub wydłuzam czas.

Schłodzone ciasteczka maczam do połowy w polewie czekoladowej ( czekolada + 3 łyżki mleka lub gotowa polewa ), ozdabiam białymi kryształkami ( posypka).







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.