niedziela, 31 lipca 2022

Najłatwiejsze spaghetti z krewetkami w tunezyjskim stylu

 


To spaghetti jest tak banalnie proste w przygotowaniu i pełne niezwykłego smaku, więc koniecznie musi znależć się na Waszej kulinarnej liście, Powstaje w ekspresowym tempie, a gwarancją niezawodnego smaku są krewetki, najlepiej z minimalnym dodatkiem nnych owoców morza, Gotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z domieszką cuminu stanowią doskonałą miesznkę smaków.

Spagjetti z owocami morza

Składniki

300-400 gr spaghetti

250-300 gr krewetek lub dowolnej mieszkanki z owocami morza 

2 łyki dobrego koncentratu pomidorowego1 ząbek czosnku

2-3 liście laurowe 

świeża natką pietruszki 

sól. pieprz do smaku, pół łyżeczki cuminu,  pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, pół łyżeczki harissy, olej 

Na patelni z szerokim dnem podsmażam na oleju koncentrat pomidorowy z dodatkiem przypraw i posiekanego czosnku. Robię to powoli i na niskim poziomie płyty. Dopiero po 5 minutach wlewam odrobinę wody, dobrze mieszam i ponownie dodaję pół szklanki wody. Do dyspozycji mam krewetki i mieszankę z owocami morza, które już wcześniej rozmrozilam. Najpierw wrzucam do sosu mini pierścienie kalamarów i gotuję pod przykryciem przez ok. 10 min. W następnej kolejności dodaję krewetki i mule. Gotuję przez kolejne 10 min. W trakcie sprawdzam poziom wody. Nie powinno być jej za dużo,  wystarczy, jeśli owoce morza będą przykryte. 

Do gotowego sosu na patelni wrzucam świeżo ugotowane spaghetti. Dobrze mieszam wszystkie składniki i przez chwilkę podsmażam, aby połączyć wszystkie elementy. Gotowy makaron wykładam na talerze, na wierzchu układam owoce morza, posypuję świeża natką pietruszki.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.