niedziela, 31 lipca 2022

Tunezyjskie kiełbaski zapiekane w sosie pomidorowym z jajkami

 


Jak zwykle kolejne tunezyjskie danie idealnie nadaje się na letni obiad lub późną kolację z przyjaciółmi. Zawsze je przygotowuję po zakupieniu mergeuz, czyli kiełbasek z baraniny. Są bardzo aromatyczne i świetnie smakują w połączeniu z pomidorowym sosem. Dla mnie to danie jest kwintesencją tunezyjskich smaków. Często spotkacie się z bardziej "zbitą" wersją, u mnie natomiast  występuje ta lżejsza z niewielką ilością kiełbasek i lekkim sosem. 

Ojja bel mergeuz tunisienne

Skkładniki:

po 2-3 kiełbaski baranie lub wołowe na osobę

po 1 jajku na osobę

1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku 

sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki cuminu, pół łyżeczki tebl ( tunezyjska mieszanka),  pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki harissy, olej

Na patelni podsmażam koncentrat pomidorowy z przyprawami i posiekanym czosnkiem. Stopniowo wlewam szklankę wody, dobrze mieszam całość i gotuję sos przez kolejne 5 minut. Kiełbaski skręcam w połowie i takie wrzucam do sosu. Wlewam szklankę wody i gotuję pod przykryciem przez 10 minut.  Na koniec sadzę w sosie po 1 jajku na osobę i zostawiam pod przykrywką dopóki się nie zetnie.

Danie podaję z bagietką, sałatą z pomidorami, ogórkami i kukurydzą, w sezonie letnim z owocami i lemoniadą z rabarbaru.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.