niedziela, 22 stycznia 2023

Zimowe śniadanie w tunezyjskim stylu


Kiedy zwyczajne jajka stają się nudne, to zachęcam Was do przygotowania ich w inny sposób. Nie jest to wyszukana wersja, ale bardzo przydatna w mroźne, zimowe dni. Jajka usadzone na kołderce z harissy z dodatkiem oliwy stanowią dealną propozycję na rozgrzewające śniadanie . W  środku tygodnia nada się na błyskawiczny obiad. Dzięki temu uzyskacie odrobinę urozmaicenia w śródziemnomorskim stylu.

Jajka w sosie z harissy

Składniki:

2 jajka

2 łyżki harissy

1 łyżka oliwy

1 łyżka oliwy

2 łyżki tuńczyka 

kilka czarnych oliwek

świeża natka pietruszki

pieprz z młynka

Harossę rozrabiam z wodą i oliwą, przekładam na talerz . Smażę jajka pod przykryciem i pozostawiam do ścięcia białka. Gotowe układam na sosie z harissy. Dodaję trochę tuńczyka i czarnych oliwek, posypuję posiekaną natką pietruszki i lekko skrapiam oliwą.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.