Ta zwyczajna sałłatka ma coś w sobie. Moze to jej prostota i niewielka liczba składników sprawiają, że często się pojawia na moim stole. Pod każdym względem jest doskonała: nie dość, ze jest smacznym dodatkiem do grillowanego mięsa, to jednocześnie może stanowić samodzielne sanie. W okresie letnim obficie posypuję ją świeżymi ziołami. Dzięki temu nabiera świeżości i ładnego zapachu.
Letnia sałatka ziemniaczana
Składniki:
8-10 średniej wielkości ziemniaków
3-4 ugotowane na twardo jajka
1 mała cebula
świeża natka pietruszki i koperek, szczypiorek
chilli w płatkach do posypania
Na sos: 250 gr jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka octu winnego., sól, pieprz do smaku, szczypta mielonego czosnku
Najpierw gotuję ziemniaki w łupinach. Po lekkim ostudzeniu i obraniu ze skórki kroję je w talarki. Do ziemniakow wlewam sos jogurtowy, delikatnie mieszam, a następnie dodaję pokrojone na ćwiartki jajka na twardo. Wierzch posypuję posiekanym koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem i posypuję chilli w płatkach. Gotową sałatkę odkładam na pół godziny do schłodzenia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.