tNa styczniowe mrozy polecam się z obiadem w azjatyckim stylu. Nie jest to danie z konkretnego kraju,, choć zawiera typową mieszankę sojowo-imbirową. Często przyrządzam to danie, gdy mamy ochotę na dalekowschodnią kuchnię.
Możecie pozostać przy wersji wegetariańskiej. bo w takiej formie są obecne wszystkie typowe dla dania smaki. Ja wybrałam wersję mięsną z chrupiącym kurczakiem w panierce. Pokrojone w plastry kawałki mięsa dodałam do gotowego makaronu z warzywami. W ten sposób uzyskałam pożywne danie na ostatnie prawdziwie zimowe dni.
Makaron w azjatyckim stylu
Składniki:
azjatycki makaron ryżowy ( cienkie nitki )
250 gr piersi z kurczaka
garść pieczarek
mieszanka warzyw azjatyckich
Sos do warzyw: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oleju sezamowego, pół łyżeczki mielonego imbiru, pół łyżeczki słodkiej papryki
1 jajko i 2-3 łyżki tartej bułki do panierki
Do warzyw dodaję dobrze wymieszany sos z powyższych składników oraz dorzucam kilka pokrojonych w plasterki pieczarek. Podsmażam je stopniowo, a po ok. 5 minutach dodaję szklankę wody. Gotuję przez ok, 15 minut tak, aby warzywa miały chrupką konsystencję i była wystarczająca ilość sosu. W trakcie ewentualnie uzupełniam ilość wody,
W międzyczasie kroję piersi z kurczaka na kawałki, przyprawiam solą i pieprzem, obtaczam w panierce, rozbełtanym jajku i ponownie w panierce. Smażę na złoty kolor.
Zalewam makaron wrżątkiem i pozostawiam na 3-4 minuty. Przez ten czas powinien wystarczająco napęcznieć.
Na koniec nakładam porcję makaronu z warzywami na talerzu, posypuję pokrojonym szczypiorkiem, a na wierzchu układam pokrojone w paski kawałki kurczaka w panierce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.