czwartek, 29 lutego 2024

Mięsno-warzywny mix w koreańskim stylu


Kto ma ochotę na warzywno-mięsny mix na talerzu? Wszystko pyszne, zdrowe, kolorowe i aromatyczne. Oto macie przed sobą odkrycie moich ostatnich miesięcy zainspirowane kuchnią koreańską. Sprawdza się doskonale, bo mieszanka mięsa z warzywami idealnie przenika się smakami. Kurczak jest wyjątkowo aromatyczny, lekko ostrawy, w zależności od tego, ile dodacie pasty. Jeśli jej nie posiadacie, to spróbujcie zastąpić ją odrobiną ostrej mielonej papryki lub papryką chilli w płatkach.

Na zwieńczenie dania idealnie nadaje się usadzone na środku jajko. Mnie najbardziej przypadła do gustu wersja z pokojonym cieniutko omletem. Uważam, że ładnie się prezentuje i łagodzi ostrość potrawy.

Mięsno-warzywny mix w koreańskim stylu

Składniki;

200-250 gr makaronu do woka lub ryżowego

200 gr piersi z kurczaka 

2 małe marchewki 

po połówce czerwonej i żółtej papryki 

szczypiorek z cebulką 

Na omlet: 2 jajka

Na marynatę  do mięsa: 

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego

pół łyżeczki pasty goczujang

1 łyżka miodu 

1 duży ząbek czosnku 

szczypta imbiru i mielonego pieprzu

Mięso kroję w paski, pozostawiam w marynacie na co najmniej pół godziny.. Podsmażam do zrumienienia mięsa. Wyjmuję z patelni, przekładam na talerz. Następnie podsmażam pokrojoną w paski marchewkę , zdejmuję z patelni i podobnie robię ze szczypiorkiem.

Gotuję dowolny azjatycki makaron i smażę omlet, który po zdjęciu z patelni zwijam w rulon i kroję w paski.

Usmażone składniki układam grupowo na talerzu lub półmisku, na wierzchu pokrojony w paski omlet. Nie mieszam przed podaniem wszystkich składników. Powinny pozostać w takiej formie przed spożyciem, aby tworzyły ładną kompozycję.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.