niedziela, 11 lutego 2024

Ryżowy makaron z brukselką w sosie sojowym

 

Właśnie powitaliśmy lunarny Nowy Rok celebrowany w krajach azjatyckich. Co  nam przyniesie ? Z nadzieją patrzę w stronę znaku zarządzającego tym okresem. Oby drewniany smok  przyniósł nam energię i siłę przetrwania.

A dla miłośników brukselki mam propozycję w jej azjatyckim wydaniu. Z dodatkiem sosu sojowego i imbiru z pewnością polubicie to warzywo. Szkoda, że jest tak niedocenianie. Poza walorami odżywczymi posiada nieograniczone możliwości przyrządzania i stanowi doskonały dodatek do mięsa czy innych warzyw.

Dzisiaj proponuję Wam przyrządzenie dania w azjatyckim stylu.  Jest bardzo proste, warzywne, ade dla chętnych z pieczonymi skrzydełkami.

Ryżowy makaron z brukselką

po porcji makaronu ryżowego na osobę

150 gr brukselki

2 małe marchewki

po połowie czerwonej i żółtej papryki

1 mała cebula

Na sos do warzyw i mięsa: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka oleju sojowego, 1 łyżeczka oliwy z chili, 4 łyżki sosu sojowego, szczypt mielonego czosnku i imbiru, szczypta cukru trzcinowego 

Marchewkę i paprykę kroję w cienkie słupki. Na patelnię wlewamy mieszankę oliwy, sosu sojowego i przypraw. Najpierw podsmażam przez 5 min marchewkę i pokrojoną na połówki brukselkę,  następnie dodaję paprykę i pokrojoną w pióra cebulę.  Pozostawiam pod przykryciem przez 15 min, lekko dusząc warzywa i w razie potrzeby ewentualnie uzupełniać poziom wody.

Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i pozostawiam do spęcznienia. Na gotowy kładę porcję warzyw z sosem, dobrze mieszam ( można od razu na patelni ). Podaję z pieczonymi skrzydełkami i kimchi.

Jeśli macie ochotę na dodatek skrzydełek, to upieczecie je w sosie miodowo- sojowym ( 2 łyżki oliwy, 4 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki imbiru w proszku, szczypta mielonego czosnku, łyżeczka miodu )








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.