sobota, 18 grudnia 2021

Ciasteczka z masą budyniowo - likierową ( Eierlikörtaler )

 


Nie może istnieć niemiecki Adwent bez ciasteczek z jajecznym likierem. Lubicie czy nie, ale muszą się znaleźć w przedświątecznej, domowej piekarni. Najlepsze są kruche w formie dużych talarków z nadzieniem budyniówo- likierowym. Oczywiście możecie ten sam przepis wykorzystać do upieczenia ciasteczek bez alkoholu. Nadziane masą budyniową smakują też wyśmienicie.

Ciasteczka z masą budyniowo - likierową

Składniki:

250 gr mąki pszennej

150 gr masła

100 gr drobnego cukru

2 żółtka

pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

Na nadzienie: 1 mały budyń śmietankowy

mleko, cukier do budyniu, 1 łyżka masła,

3 łyżki likieru jajecznego

Najpierw gotuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiam do wystudzenia, a następnie miksuję z masłem i likierem. Pozostałości gotowego kremu możecie przechować w słoiczku.

Mieszam suche produkty, dodaję żółtka i posiekane masło. Z ciasta robię kulę i owiniętą w folię spożywczą wstawiam na co najmniej godzinę do lodówki.

Z ciasta lepię nieduże kulki, które splaszczam za pomocą końcówki drewnianej łyżki l ( u mnie drewniana wyciskarka do cytryny )ub dna bardzo małego kieliszka. Piekę ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Lekko ostudzone posypuję cukrem pudrem i napelniam wcześniej przygotowaną masą budyniową.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.