piątek, 10 grudnia 2021

Szybkie orzechowe ciasteczka z polewą czekoladową

 

Lubię te ciasteczka za ich orzechową nutę. Nie są wielce wyszukane w porównaniu do innych, które mam na blogu. Nieraz jednak przychodzi ochota na zwyczajne ciastko do kawy. Poza tym dodatek czekolady w postaci polewy i cukrowe ziarenka kawy sprawiają, że będą się ładnie prezentować na naszym adwentowym talerzu  ( Plätzchenteller ).

Orzechowe ciasteczka z polewą czekoladową

Składniki: 

250  gr mąki pszennej

150 gr cukru

200 gr masła 

2 żółtka

2 łyżki mielonych orzechów laskowych

ziarenka kawy z masy cukrowej do ozdoby

Na polewę: 2 mleczne czekolady, 2 łyżki mleka

pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, kilka kropli olejku waniliowego

Po wymieszaniu suchych składników dodaję pokrojone masło i żółtka. Z ciasta robię kulę, zawijam ją w folię spożywczą i chowam na godzinę do lodówki.

Rozwałkowuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Za pomocą wykrawaczek wycinam kwadraty, gwiazdki i kółka. Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. Sprawdzam w czasie pieczenia, bo jeśli były cienkie, wówczas potrzebują mniej czasu. Zaraz po wyjęciu z piekarnika do okrągłych wkładam cukrowe ziarenko kawy.

Rozpuszczam czekolady, dodaję mleko i w gotowej mieszance zanurzam ciasteczka. Odkładam na kratkę do ostudzenia.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.