środa, 1 grudnia 2021

Cynamonowo - migdałowe ciasteczka z Austrii ( Linzer Schnitte )


Skoro już przywitaliśmy pierwszą niedzielę Adwentu, to wypadałoby godziwie powitać ten magiczny czas w roku. Nam dwa razy nie trzeba powtarzać. Z wielką radością i ogromnym zapałem zabieramy się z najstarszą córką za pieczenie Plätzchen. To ulubiony rytuał przejęty przez nas z niemieckiej kultury. Będą ciasteczka tradycyjne, których nam nie wypada pominąć, alkoholowe pralinki, ale i nasze eksperymentalne wypieki.

Dzisiejsze ciasteczka należą do naszych ulubionych. Kto choć raz spróbował austriackiego ciasta o nazwie Linzer Torte, ten zrozumie nasze uwielbienie. Wspaniałe połączenie kruchej, mocno aromatycznej tarty jest cechą charakterystyczną tego wypieku. 

Składniki:

250 gr maki pszennej

250 gr masła

150 gr cukru

200 gr mielonych orzechów lub migdałów

2 jajka

pół słoika malinowego dżemu

pół łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do suchych składników dodaję posiekane masło, 1 całe jajko i żółtko. Zagniatam ciasto, które podzielone na 2/3 i 1/3 porcji zawijam w folię spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki.

Większą kulę ciasta rozwałkowuję na cienki prostokąt, po czym wstawiam na 15 min do piecykas. Następnie smaruję gorący blat białkiem i równomiernie rozkładam warstwę dżemu malinowego. Na wierzchu ukladam paski z pozostałej części ciasta lub, jak my zrobiłyśmy wykrawam foremką male kwadraty i dzielę je na pół. Te układam rzędami na warstwie malinowej tak, aby pozostało trochę odstępów i był widoczny dżem 

Wstawiam do piecyka na kolejne 10 min. Po ostudzeniu kroję na małe prostokąty.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.