sobota, 18 grudnia 2021

Pyszne kruche rogaliki z białą czekoladą i wiórkami kokosowymii

 


Mój syn stwierdził, że są to zdecydowanie najlepsze ciasteczka z tego sezonu. Same w sobie są kruche, delikatne, z posmakiem migdałowym, więc teoretycznie to już by wystarczyło, aby stworzyć wypiek doskonały. Myślę jednak, że to końcówki rogalików zanurzone w białej czekoladzie dopełniły całości.  

Sami zobaczcie, jakie są urocze. Przypominają mi ośnieżone końce szalika z czasów, kiedy zima była mroźna i śnieżna.

Kruche rogaliki kakaowe - migdałowe

Składniki:

250 gr mąki pszennej

200 gr masła

100 gr cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropli olejku waniliowego lub 1 cukier waniliowy

Na polewę: 2 białe czekolady, 1-2 łyżki mleka, wiórki kokosowe do posypania

Najpierw mieszam wszystkie suche składniki. Dodaję masło, żółtka i mleko. Dobrze wyrabiam ciasto, tworzę kulę i owiniętą w folię spożywczą chowam na 1-2 godziny do lodówki.

Ze schłodzonego ciasta robię niewielkie rogaliki wygięte w kształcie litery u.  Piekę je w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 min ( w zależności od grubości o wielkości ).

W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję niewielką ilość mleka. Końcówki ostudzonych rogalików zanurzam w czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych. Pozostawiam na kratce do zastygnięcia.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.