To spaghetti musi się znaleźć w Waszym zestawie obiadowym. Podaję je z ulubionym tunezyjskim sosem, który byłby zwyczajny, gdyby nie dodatek frutti do marę. Uwierzcie mi, że wystarczy niewielka mieszanka owoców morza, aby danie nabrało wyższego wymiaru.
Najłatwiejsze spaghetti frutti do mare
Składniki:
300-400 gr spaghetti
250-300 gr mieszanki z owocami morza
1 opakowanie przecieru pomidorowego
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duży ząbek czosnku
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku, łyżeczka cuminu, łyżeczka tebl ( tunezyjska mieszanka, opcjonalnie ), łyżeczka mielonej, słodkiej papryki, pół łyżeczki curcumy, pół łyżeczki harissy, olej
W garnku mieszam przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy wraz z zimnym olejem. Stopniowo podgrzewam, mieszając przez cały czas. Po 2-3 minutach wlewam szklankę wody, ponownie dobrze mieszam, a następnie dodaję rozmrozoną i odciśniętą z nadmiaru wody mieszankę frutti do marę. Po kolejnym przemieszaniu wlewam wodę do przykrycia owoców morza. Sos gotuję przez kolejne 15-20 min.
Ugotowane spaghetti mieszam z gotowym sosem. Na wierzchu układam owoce morza. Posypuję posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.