Odkąd sięgam pamięcią, na wiosnę zawsze robiło się w domu pastę jajeczną. Jajka wymieszane z majonezem i ż wyrośniętym z cebuli szczypiorkiem nigdy nie smakowały tak dobrze. Nie wiem czy to ta długa, ponura i bezśnieżna zima spowodowała, że bardzo się stęskniłam za nowalijkami. Przemycam więc gdzie się da natkę pietruszki, koperek, kiełki i szczypiorek.. Domownicy trochę się buntują, ale w tej kwestii pozostaję niewzruszona.
Ostatnio postanowiłam nieco urozmaicić naszą pospolitą pastę jajeczną. Wystarczy dodać trochę tuńczyka, papryki i zielonych, posiekanych dobrodziejstw, aby zmienić oblicze tej popularnej pasty. Ułożona na półmisku czy talerzu z ulubionymi dodatkami czy zaserwowana na chrupiących tostach, może stać się łatwym, a jakże efektownym dodatkiem do wielkanocnego śniadania.
Pasta jajeczna w formie sałatki
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
pół puszki tuńczyka oo
pół cebuli
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu
sól i pieprz do smaku
Dodatki: pokrojone kolorowe papryki, szczypiorek, świeży koperek, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe
Jajkai cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Gotową pastę jajeczną układam na płaskim talerzu. Na górze daję tuńczyka. Naokoło układam pokrojone i posiekane składniki. Pastę z dodatkami podaję z tostami lub pieczywem typu pumpernikiel
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.