poniedziałek, 20 marca 2023

Pasta jajeczna na wielkanocne śniadanie

 

Odkąd sięgam pamięcią, na wiosnę zawsze robiło się w domu pastę jajeczną.  Jajka wymieszane z majonezem i ż wyrośniętym z cebuli szczypiorkiem nigdy nie smakowały tak dobrze. Nie wiem czy to ta długa, ponura i bezśnieżna zima spowodowała, że bardzo się stęskniłam za nowalijkami. Przemycam więc gdzie się da natkę pietruszki, koperek, kiełki i szczypiorek.. Domownicy trochę się buntują, ale w tej kwestii pozostaję niewzruszona.

Ostatnio postanowiłam nieco urozmaicić naszą pospolitą pastę jajeczną. Wystarczy dodać trochę tuńczyka, papryki i zielonych, posiekanych dobrodziejstw, aby zmienić oblicze tej popularnej pasty. Ułożona na półmisku czy talerzu z ulubionymi dodatkami czy zaserwowana na chrupiących tostach, może stać się łatwym, a jakże efektownym dodatkiem do wielkanocnego śniadania.

Pasta jajeczna w formie sałatki

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

pół puszki tuńczyka oo

pół cebuli

2 łyżki majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu

sól i pieprz do smaku

Dodatki: pokrojone kolorowe papryki, szczypiorek, świeży koperek, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe

Jajkai cebulę  pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić solą i pieprzem.

Gotową pastę jajeczną układam na płaskim talerzu. Na górze daję tuńczyka. Naokoło układam pokrojone i posiekane składniki. Pastę z dodatkami podaję z tostami lub pieczywem typu pumpernikiel












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.