poniedziałek, 3 lipca 2023

Pyszny zestaw obiadowy na lato



Żegnam piękny czerwiec kolorami i dobrymi smakami. Ten okres z ciepłymi, długimi wieczorami trwa tak krótko, wiec wykorzystuje każdą wolną chwilę na spotkania z ulubionymi osobami. Z nieukrywaną radością witam wiec wszystkich, którzy spędza ze mną czas i odetchną po uciążliwym tygodniu w pracy.

Na letnią kolację przygotowałam, w formie dodatku do grillowanego mięsa, dwie pyszne sałatki. Jedna z nich jest na bazie sałaty z sosem vinegraitte i urozmaiconym dodatkami, nie tylko w formie ogórków czy pomidorów, a druga makaronowa z tuńczykiem i parmezanem. 

Zestaw na letni obiad:

mięso i kiełbaski z grilla

mini foccacia

pizza, domowe frytki

zielona sałata z camembert, kawałkami smażonego kurczaka, pomidorami i ogórkami z dodatkiem sosu vinaigrette

sałatka makaronowa z tuńczykiem i parmezanem:

300 gr makaronu typu nitki

pół puszki tuńczyka

2-3 ogórki konserwowe, pół cebuli 

Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki wody, szczypta soli, pieprzu i mielonego czosnku

Ugotowany i ostudzony makaron mieszam z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, posiekaną cebulką i sosem. Na koiec dodaję kawałki tuńczyka, parmezan i posiekaną natkę pietruszki.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.