sobota, 19 czerwca 2021

Letnia sałatka z roszponką, mozzarellą i jajkiem

Kiedy szaleją nieziemskie upały lekka sałatka jest prawdziwym zbawieniem. Przez nasz kraj przesuwa się akurat fala subtropikalnego powietrza, więc swoją kuchnię przestawiam na inne obroty. Najchętniej bym do niej w ogóle nie wchodziła, bo coraz częściej, pod względem temperatury, przypomina tę tunezyjską.

GW tym okresie moja lodówka jest pełna różnych gatunków sałat. Zawsze mam ppd ręką lodową, ale aby nie było zbyt monotonnie, dzisiaj będzie na kolację roszponka. Uwielbiam jej drobne listki, choć z reguły są opiaszczone i wymagają dobrego opłukania. Czegóż się nie robi jednak dla smacznego posiłku. Dodajcie do pięknej roszponki składniki według uznania, a u mnie dzisiaj będą to: mozzarella, jajka na twardo, pomidory, rzodkiewka, ogórki i oliwki.

Letnia sałatka z roszponką:

Składniki:

300 gr roszpoki

1 opakowanie mozzarelli

2 jajka na twardo

6-8 pomidorków koktajlowych

1 średni zielony ogórek

2 małe ogórki konserwowe

szczypiorek, świeża natka pietruszki

Na sos:

2 łyżki oliwy, 3 łyżki wody, łyżeczka octu winnego,  sól i pieprz do smaku, szczypta mielonego czosnku, płaska łyżeczka ziół prowansalskich

Najpierw kroję w grubą kostkę mozzarellę, jajka na twardo, zielony ogórek, w plasterki rzodkiewkę, a w mniejszą ogórki konserwowe, dodaję pomidorki. Pomiędzy wszystkimi składnikami układam listki roszponki. Na wierzch daję oliwki, pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki. Dopiero na krótko przed podaniem polewam sałatę sosem.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.