Weprzowina nie należy do moich ulubionych gatunków mięsa i dość rzadko ją gotuję. Wolę inne rodzaje, które dają więcej możliwości i mają większe walory smakowe. Zapewne gotowanie przez lata tunezyjskich dań miało na to również istotny wpływ.
Udało mi się jednak kupić ładny kawałek schabu, który wykorzystałam do jednogarnkowego dania. Jest to bardzo łatwa i smaczna propozycja na letni obiad. Nie wymaga długiego gotowania i wielu czynności, bo wszystko powstaje w jednym naczyniu.
Duszona wieprzowina z warzywami
Składniki:
400 gr schabu w plastrach
6 średnich ziemniaków
3 średnie marchewki
1 mała cebula
kilka zielonych oliwek, świeża natka pietruszki
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz do smaku, majeranek, olej do smażenia
Kawałki schabu dzielę na połówki, doprawiam przyprawami i smażę obustronnie do zrumienienia. Dodaję pokrojone w nieduże talarki ziemniaki i smażę razem z mięsem. Po 3-4 minutach wrzucam talarki marchewki i pokrojoną w pióra cebulę. Mieszam dokladnie wszystkie składniki i zalewam 2 szklankami wódy. Gotuję pod przykryciem przez ok. 15 minut. Na ostatnie 5 minut wlewam mąkę wymieszaną z odrobiną ciepłej wody i sosu. Dorzucam oliwki i posypuję wszystko świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.