To już ta pora roku, choć oficjalnie jeszcze nie lato, kiedy na stół wkraczają moje ulubione potrawy. Dania nabierają kolorów i lekkości tak typowej dla wysokich temperatur. W ciągu dnia rzadko pojawia się ochota na zjedzenie obiadu, ale za to wieczorem, po uciążliwym dniu, każdy z chęcią sięgnie po miseczkę ryżu.
Ten dzisiejszy jest o smaku kurkumy, która jest jedną z moich ulubionych przypraw. Dodałam jedynie zielony groszek i marchewkę, aby ryżu zbytnio nie obciążać kolejnymi dodatkami. Do zestawu dodałam pokrojonego w paski kurczaka podsmażonego na oleju kokosowym i sałatę. Bez niej nie widzę sensu letniego posiłku.
Ryż z kurkumą, marchewką i zielonym groszkiem
300 gr dowolnego ryżu
1 opakowanie mrożonego groszku z marchewką
2 łyżki konserwowej kukurydzy
1 mała cebula
sól, pieprz do smaku, łyżeczka mielonej kurkumy
300 gr piersi z kurczaka
sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka oleju kokosowego
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją. Staram się, aby nie był zbyt miękki, bo go będę jeszcze lekko podsmażać.
Na dużej patelni smażę kurczaka doprawionego mieszanką papryki i kurkumy, pokrojonego w paski. Gotowe kawałki mięsa wyjmuję na półmisek, przykrywam folią. Na tę samą patelnię wrzucam ugotowany ryż, posiekaną cebulę i rozmrożony groszek z marchewką. Wszystko mieszam dokladnie i podsmażam powoli do miękkości warzyw. Dorzucam kukurydzę z puszki.
Na osobnych półmiskach czy patelniach podaję ryż i mięso. Można wymieszać od razu ryż z mięsem i uzyskać danie jednogarnkowe.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.