Zauważyliście, że w zasadzie o każdej porze roku można zjeść tosty ? W chłodniejszych miesiącach najbardziej smakują zapiekane z serem i szynką, choć i latem są dobrym rozwiązaniem na obiad czy kolację.
Najbardziej jednak w letnich miesiącach lubię tosty z owocami. Mogą być chrupiące, pojedyncze, złożone czy wersji francuskiej, ale zdecydowanie muszą zawierać sezonowe dobrodziejstwa. Wystarczy garść truskawek czy moreli, aby poczciwe tosty stały się atrakcyjną propozycją na śniadanie.
Tosty francuskie z owocami
po 1 toście na osobę
1 jajko
1/3 szkl mleka
sezonowe owoce
mały jogurt naturalny
masło do smażenia
brązowy cukier do posypania
świeże listki mięty do dekoracji
Kroję gruby kawałek chleba tostowego. Wybieram ten w całości, nie krojony, bo chcę mieć piękną pajdę. Na talerzu mieszam jajko z mlekiem, zamaczam w tej mieszance tosta ( dwustronnie ), po czym smażę go z obu stron na rumiany kolor. Na toście układam dowolne owoce, łyżeczką nakładam jogurt, świeże listki mięty, a wierzch posypuję lekko brązowym cukrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.