poniedziałek, 7 sierpnia 2023

Letni zestaw obiadowy w tunezyjskim stylu

 

Nie jest tajemnicą, że od lat gotuję w niedzielę couscous. Jest to nasze ulubione danie z kuchni tunezyjskiej. W zależności od pory roku przyrządzam go z sezonowymi warzywami. Propozycje podawania couscousu o różnych porach roku znajdziecie u mnie w licznych wpisach na blogu.

Do couscousu doskonale pasuje świeża sałatka z pokrojonych w kostkę ogórków i pomidorów z dodatkiem mięty. Każdorazowo podaję ją do tego typu obiadu, urozmaicając dodatkiem posiekanej papryki czy cebuli. Dodatkowo podałam na stół sałatkę z młodych ziemniaków z tuńczykiem i zielonym groszkiem. Ten zestaw idealnie pasuje do letniego menu, szczególnie gdy brakuje pomysłu na  zdrową, aczkolwiek sycącą sałatkę.

Letni zestaw na lato w tunezyjskim stylu:

couscous z kurczakiem i warzywami

sałatka z drobno pokrojonych ogórków i  pomidorów z dodatkiem suszonej mięty i oliwy

sałatka z gotowanych młodych ziemniaków z tuńczykiem, zielonym groszkiem, że szczyptą soli i pieprzu, lekko skropiona oliwą

sezonowe owoce z greckim jogurtem, z dodatkiem świeżej mięty i cukrem trzcinowym 














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.