czwartek, 23 lutego 2017

Weekendowy omlet paprykowy

 

W naszym domowym menu nie może zabraknąć omletów.
Skoro jadamy je przynajmniej raz w tygodniu to znaczy, że już jesteśmy uzależnieni ?
To wyjątkowo smaczny nałóg.
Bardzo lubimy omlety podstawowe, bez dodatków, smażone na maśle.
Pamiętam kolejki w egipskich hotelach ustawione do stanowiska z jajkami.
Każdy mógł wybrać ulubiony zestaw,
a i niejednokrotnie wręczał kucharzowi mikroskopijną kostkę masła.
Wielką słabość mamy też do tunezyjskich omletów, puchatych, żółciutkich od kurkumy,
ogrzanych piekącym słońcem.
O tej porze roku bardzo lubimy te pełne sezonowych warzyw.
Tego typu omlety sprawdzają się jako obfite, weekendowe śniadanie
lub szybki obiad w tygodniu.

Paprykowy omlet

Składniki:

3-4 jajka
2 małe, kolorowe papryki
pół czerwonej cebuli
sól, ostra papryka w płatkach
natka pietruszki
olej lub oliwa

Na patelni podgrzewam trochę oliwy. Wrzucam pokrojone na długie kawałki papryki oraz pióra cebuli. Lekko podsmażam, przy czym paprykę tylko od spodu. Wlewam rozbełtane jajka z solą, wierzch posypuję płatkami ostrej papryki i świeżą natką pietruszki.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.