niedziela, 14 stycznia 2018

Vanillekipferl, czyli rogaliki na roztańczony karnawał


Trudno mi się rozstać ze świąteczną atmosferą.
W domu ciągle jeszcze królują ozdoby
przypominający radosny czas świąt.
Z chęcią wracam też do dań,
które tak chętnie zajadaliśmy
na przełomie roku.
Skoro uwielbiamy świąteczne ciasteczka,
dlaczego nie upiec ich ponownie ?
W końcu mamy karnawał,
więc okazja jest doskonała.
Wypróbujcie mój przepis na rogaliki
z mielonymi migdałami.
Są pyszne, wyjątkowo kruche
i doskonale nadają się do niedzielnej kawy.

Vanillekipferli, czyli migdałowe rogaliki

Składniki:

200 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
200 g masła
3 torebki cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

W misce łączę ze sobą mąkę, cukier, 1 cukier waniliowy i mielone migdały. Dodaję pokrojone na kawałki masło o temperaturze pokojowej. Szybko zagniatam ciasto, po czym uformowane w kulę i zawinięte w folię spożywczą odkładam do lodówki na pół godziny.
W tym czasie mieszam w duż, zamykanym pojemniku 2 szklanki cukru pudru z 2 opakowaniami cukru waniliowego.
Po wyjęciu ciasta robię długie wałeczki, które kroję na kawałki. Każdy z nich lekko wyginam, aby nabrał kształtu rogalika.
Rogaliki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piekę w temperaturze 200 stopni przez 12-15 min ( do lekkiego zrumienienia ).
Upieczone rogaliki studzę przez 3 min, a następnie obtaczam je w pojemniku z cukrem pudrem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.