wtorek, 13 lutego 2018

Obiad w stylu chilli con carne


Na dobry rozgrzewający obiad
zawsze o tej porze roku znajdzie się czas.
Zima nie chce nas opuścić i nawet tu,
na południu Niemiec przebierańcy będą pewnie maszerować w towarzystwie płatków śniegu.
O deszczu nawet nie wspomnę,
bo przez ostatnie tygodnie mam wrażenie,
że listopadowe słoty dotarły z kilkumiesięcznym opóźnieniem.
Mamy więc wszystkie atrakcje, które doskonale dbają o spadek nastroju.
Dzisiejszy obiad jest w stanie przegonić
wszystkie smutki.
Jest pikantny, kolorowy, pełen witaminowych dodatków i wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

Obiad w stylu chilli con carne

500 g mielonego mięsa z wołowiny
puszka pomidorów pelati
2 łyżki koncentratu pomidorowego
mała cebula
2 ząbki czosnku
2 małe marchewki
pół zielonej, pół żółtej papryki
pół puszki czerwonej fasoli
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 liście laurowe
po łyżeczce soli, czerwonej, słodkiej papryki i ostrej

Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju, po 2-3 min dodaję posiekaną cebulę, po kolejnych 2 min koncentrat.Dobrze mieszam całość, dodaję przyprawy oraz czosnek i liście laurowe. Dopiero po chwili wlewam pomidory z puszki wraz z sokiem. Ponownie mieszam wszystko, a po 2 min wlewam wodę, aby zakryła mięso. Gootuję pod przykryciem przez 15 min ( sprawdzając wyparowującą wodę, aby mieć sos ). Wrzucam pokrojoną paprykę, cienkie talarki marchewki, fasolę i kukurydzę.
Podaję z makaronem, bułką lub bagietką.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.