sobota, 24 lutego 2018
Shakshuka dla jednej osoby`
Jak zapewne zauważyliście,
w moich przepisach pojawiają się większe ilości produktów.
Od lat gotuję dla dużej rodziny, więc pewnych przyzwyczajeń nie da się zmienić.
Niekiedy jednak gotuję dla jednej osoby, bo ma ochotę na coś innego niż wszyscy.
To dla mnie nowe wyzwanie, bo ostrożnie
dodaję składniki, aby nagle nie powstała góra jedzenia jak dla armii wojska.
Dzisiejsze zadanie jest proste, bo wystarczy trochę tego i trochę tamtego,
aby w ekspresowym tempie powstała
tunezyjska shakshuka.
Smakuje tak jak wygląda, a czas przygotowania jest dodatkowym atutem
Shakshuka dla 1 osoby
Składniki:
po kawałku 3 kolorowych papryk
1 jajko
1 duży pomidor
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki harissy
sól, pieprz, mielona czerwona papryka w proszku
olej do smażenia
Papryki kroję w grubą kostkę.. Podsmażam na patelni. Dodaję pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek. Po dokładnym wymieszaniu wrzucam pokrojone pomidory i dodaję koncentrat wraz z harissą. Całość smaż&h przez chwilę, po czym wlewam wodę. Gotuję przez 10 min, a na koniec wbijam na środek sosu 1 jajko, które powinno się jedynie lekko ściąć. Wierzch posypuję śsieżą natką pietruszki.
Danie podaję z chrupiącym pieczywem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.