Wiecie jak wygląda moje codzienne gotowanie ?
Zaręczam, że nie chcielibyście oglądać moich poczynań w ciągu tygodnia.
Wpadam do kuchni, szperam w lodówce z nadzieją na znalezienie czegoś do przetworzenia, a potem próbuję coś wyczarować.
Muszę działać szybko, aby obiad
nie powstał w porze kolacji.
Dzisiaj wykorzystałam cieciorkę,
którą zawsze mam w zapasie
Uwielbiam jej smak, zwłaszcza w połączeniu z kuminem.
Dodatkową zaletą, poza walorami smakowymi i odżywczymi jest fakt,
że jest bardzo łatwa do przetworzenia
Tylko spójrzcie jak się pięknie prezentuje na talerzu.
Przy minimalnym wysiłku macie smaczny i zdrowy obiad.
Cieciorka z cukinią i papryką
Składniki :
puszka cieciorki
1 żółta cukinia
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
po 1 jajku na osobę
sol, pieprz, kumin
oliwa
Cieciorkę płuczę i wrzucam do garnka, dodaję 1,5 łyżki oliwy, a następnie sól, pieprz i kumin, posiekany ząbek czosnku. Mieszam wszystkie składniki i podsmażam.
Po 5 min wrzucam kawałki papryki i cukinii. Podsmażam przez chwilę, a później dolewam pół szkl wody. Po kolejnych 5-7 min danie powinno być gotowe.
Na talerzu układam cieciorkę, na niej sadzone jajko, a naokoło paprykę i cukinię.
Czasami z takich szybkich pomysłów powstają cudowne dania! :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/