niedziela, 18 listopada 2018

Zupa dyniowa z imbirem i curry



Nie ma jesieni bez zupy w postaci delikatnego kremu.
To nieodzowny posiłek o tej porze roku,
a do tego wyjątkowo pyszny.
Po raz kolejny tej jesieni ugotowałam zupę dyniową.
Kocham jej smak, zapach i piękny kolor.
Jest wyjątkowa i dlatego pewnie wszyscy się nią zajadamy,
a dogodzić każdemu członkowi rodziny to nie lada wyczyn.
Dzisiejszą wersję podam z curry i imbirem,
a zapach niech się niesie po całym mieszkaniu.

Zupa dyniowa z curry i imbirem

Składniki :
1 średnia dynia
2 marchewki
1 pietruszka
2 szkl bulionu lub 1 kostka
pół cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki curry i pół mielonego imbiru
pół łyżeczki czerwonej, mielonej papryki

Dynię, marchewki i pietruszkę odbieram i kroję w kostkę, podsmażam powoli na maśle. Dodaję przyprawy, posiekaną cebulę i czosnek. Jeszcze przez chwilę smażę, a następnie zalewam warzywa bulionem lub rozpuszczoną w szklance wody kostką rosołową. Wlewam wodę do przykrycia warzyw i gotuję do ich miękkości przez ok. 15-20 min. Po ugotowaniu miksuję zupę do konsystencji kremu lub pozostawiam do zjedzenia z kawałkami warzyw 
Wierzch posypuję ewentualnie mieszanką ziaren.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.