wtorek, 12 lutego 2019

Zielony makaron ze szpinakiem i indykiem

Dzisiaj nadeszła pora na zielone
i to bezdyskusyjnie.
Choćby rodzina się buntowała,
to będzie po mojemu,
bo poczułam wiosnę.
Nie jest to jeszcze inwazja ciepła i promieni słonecznych, ale już chce się jeść inaczej,
zdrowiej i bardziej zielono.

Makaron ze szpinakiem i indykiem

Składniki :

500 gr mrożonego szpinaku
300 gr pokrojonego na kawałki filetu z indyka lub kurczaka
400 gr makaronu typu świderki
mała cebula
2 łyżki jogurtu greckiego
sól  pieprz
olej

Na patelni smażę kawałki mięsa przyprawione solą i pieprzem. Pozostawiam do zrumienienia. Do mięsa dodaję posiekaną cebulkę, smażę przez chwilę, po czym wrzucam lekko rozmrożony szpinak. Całość gotuję przez ok. 20 min, a pod koniec dodaję 2 łyżki jogurtu greckiego.
Na koniec gotuję makaron, który mieszam z sosem. Wierzch posypuję ewentualnie parmezanem, choć i bez tego dodatku danie smakuje wybornie.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.