Tyle się u mnie ciągle przewija lata, bo było wyjątkowo piękne, upalne , a w moim przypadku bardzo egzotyczne.
Dzisiaj jednak zejdę na ziemię, aby godnie powitać przybyłą, niestety odczuwalnie, w tym tygodniu jesień.
Skoro jesień, to obowiązkowo na moim stole znajdują się figi i winogrona. To chyba moje ulubione owoce o tej porze roku. Smak tych pierwszych przyponina mi o ukochanej Tunezji, a drugie są orzeźwiające i idealnie pasują do sera.
Często przygotowuję deski serowo-owocowe bez szczególnych okazji. Są idealnym sposobem do wspólnego posiedzenia przy stole i podglądania dobrego filmu. Ich zawartość odpowiada danej porze roku, więc jesienią pojawiają się fiolety i zielenie. Niebawem przyjdzie pora na smaczne czerwienie i żółcie.
Dzisiejszy zestaw może stanowić uzupełnienie imprezowego stołu. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu i śmiało możecie dodać elementy, które nie tylko ładnie się komponują, ale i odpowiadają Waszym jesiennym gustom.
Jesienna deska serowo-owocowa
Składniki:
2 małe quiche cebulowo- boczkowe
ser camembert posypany czarnuszką
talarki z sera koziego, posypane ziołami lub papryką
zielone i czarne oliwki w ziołach
figi
zielone i fioletowe winogrona
świeża natka pietruszki, świeży koperek
Na mini quiche:
3 cebule
2 plastry boczku lub szynki parmeńskiej
2 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki startego sera
sól, pieprz do smaku
Cebulę kroję w lekkie pióra, podsmażam ją w niewielkiej ilości oleju, dodaję kawałki boczku. Do lekko ostudzonej mieszanki dodaję roztrzepane jajka, ser i śmietanę oraz sól i pieprz. Masę przelewam do żaroodpornych naczynek i piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.