piątek, 25 września 2020

Deska jesiennych pyszności

 


Tyle się u mnie ciągle przewija lata, bo było wyjątkowo piękne, upalne , a w moim przypadku bardzo egzotyczne.

Dzisiaj jednak zejdę na ziemię, aby godnie powitać przybyłą, niestety odczuwalnie, w tym tygodniu jesień.

Skoro jesień, to obowiązkowo na moim stole znajdują się figi i winogrona. To chyba moje ulubione owoce o tej porze roku. Smak tych pierwszych przyponina mi o ukochanej Tunezji, a drugie są orzeźwiające i idealnie pasują do sera.

Często przygotowuję deski serowo-owocowe bez szczególnych okazji. Są idealnym sposobem do wspólnego posiedzenia przy stole i podglądania dobrego filmu. Ich zawartość odpowiada danej porze roku, więc jesienią pojawiają się fiolety i zielenie. Niebawem przyjdzie pora na smaczne czerwienie i żółcie.

Dzisiejszy zestaw może stanowić uzupełnienie imprezowego stołu. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu i śmiało możecie dodać elementy, które nie tylko ładnie się komponują, ale i odpowiadają Waszym jesiennym gustom.

Jesienna deska serowo-owocowa

Składniki: 

2 małe quiche cebulowo- boczkowe

ser camembert posypany czarnuszką

talarki z sera koziego, posypane ziołami lub papryką

zielone i czarne oliwki w ziołach

figi

zielone i fioletowe winogrona

świeża natka pietruszki, świeży koperek

Na mini quiche:

3 cebule

2 plastry boczku lub szynki parmeńskiej

2 jajka

3 łyżki gęstej śmietany

3 łyżki startego sera

sól, pieprz do smaku

Cebulę kroję w lekkie pióra, podsmażam ją w niewielkiej ilości oleju, dodaję kawałki boczku. Do lekko ostudzonej mieszanki dodaję roztrzepane jajka, ser i śmietanę oraz sól i pieprz. Masę przelewam do żaroodpornych naczynek i piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.