Nie zawsze jadamy śniadanie. Z reguły ogranicza się ono do wypicia kawy, zjedzenia rogalika, müsli czy ekspresowej kanapki. W weekendy sytuacja wygląda jednak inaczej. Jest to czas, zwlaszcza w niedzielne poranki, kiedy możemy delektować się późnym śniadaniem. Z reguły zaczyna się w porze obiadowej i nie kończy się szybko. Są to jedne z nielicznych chwil, kiedy możemy pobyć razem. Śniadanie jest tutaj tylko miłym dodatkiem.
Bardzo lubię nasze śniadaniowe tosty. Z reguły przygotowuję je na dużej patelni w odpowiedniej ilości dla wszystkich. Z reguły po jednym dla każdego, bo są nadziane i dodatkowo zawierają sadzone jajko i warzywny misz masz.
Smażone tosty z jajkiem
Składniki na 1 podwójny tost:
2 tosty
2 jajka
plasterek szynki, plasterek sera żółtego, pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli, listki bazylii, oliwki, świeży koperek, kolorowy pieprz
Tosty nadziewam serem i szynką, obtaczam w rozbełtanym jajku i smażę dwustronnie na maśle. W tym samym czasie na mniejszej patelni robię jajko sadzone. Gotowy tost przekładam na talerz, od razu układam na nim usmażone jajko sadzone, na wierzchu układam pokrojone pomidorki, kulki mozzarelli, oliwki, posypuję świeżym koperkiem i kolorowym pieprzem z młynka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.