niedziela, 5 lutego 2023

Jajka na ostro w tunezyjskim stylu

 


Jeśli nie macie pomysłu na późne śniadanie w chłodny dzień,to zapraszam Was na dzisiejsze w tunezyjskim stylu. Tyle razy mnie ratowało przed bezradnością w okresie zimowym. kiedy miałam ochotę na energetyczny, rozgrzewający posiłek. ę

Bazę stanowi szybki sos na bazie harissy i jajka. Pozostałe dodatki są zależne od Waszej fantazji. Mogą to być sardynki, tuńczyk, cieciorka czy grillowana papryka. Również jajka można podać w formie ugotowanych na twardo, na miękko ( wówczas bez przekrawania) lub sadzonych. Dzięki temu minimalnemu urozmaiceniu uzyskacie co najmniej dwie wersje tego prostego dania. 

Jajka z sardynkami w sosie z harissy

Składniki:

2-3 jajka ugotowane na twardo

2 łyżki harissy

2 łyżki oliwy

1 mała puszka sardynek

2 łyżki tuńczyka z puszki 

kilka zielonych i czarnych oliwek 

świeża natka pietruszki

cumin 

Harissę rozrabiam dokładnie z oliwą i łyżką wody, a następnie przekładam na talerz, lekko rozsmarowując po całej powierzchni. Naokoło układam ćwiartki jajek, pomiędzy nimi odsączone sardynki, oliwki, a na środku solidną porcję tuńczyka. Całość skrapiam oliwą, doprawiam cuminem i posypuję posiekaną natką pietruszki









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.