Jeśli nie macie pomysłu na późne śniadanie w chłodny dzień,to zapraszam Was na dzisiejsze w tunezyjskim stylu. Tyle razy mnie ratowało przed bezradnością w okresie zimowym. kiedy miałam ochotę na energetyczny, rozgrzewający posiłek. ę
Bazę stanowi szybki sos na bazie harissy i jajka. Pozostałe dodatki są zależne od Waszej fantazji. Mogą to być sardynki, tuńczyk, cieciorka czy grillowana papryka. Również jajka można podać w formie ugotowanych na twardo, na miękko ( wówczas bez przekrawania) lub sadzonych. Dzięki temu minimalnemu urozmaiceniu uzyskacie co najmniej dwie wersje tego prostego dania.
Jajka z sardynkami w sosie z harissy
Składniki:
2-3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki harissy
2 łyżki oliwy
1 mała puszka sardynek
2 łyżki tuńczyka z puszki
kilka zielonych i czarnych oliwek
świeża natka pietruszki
cumin
Harissę rozrabiam dokładnie z oliwą i łyżką wody, a następnie przekładam na talerz, lekko rozsmarowując po całej powierzchni. Naokoło układam ćwiartki jajek, pomiędzy nimi odsączone sardynki, oliwki, a na środku solidną porcję tuńczyka. Całość skrapiam oliwą, doprawiam cuminem i posypuję posiekaną natką pietruszki
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.