Skoro nadal mamy dość mroźną zimę, to oferuję Wam dzisiaj rozgrzewające, ale lekkie danie. Po inspirację sięgnęłam do mojej ukochanej kuchni koreańskiej i do mięśni-warzywnego sosu wykorzystałam pikantną pastę goczujang. Dzięki niej sos nabrał aromatycznego smaku, a nie tylko ostrości. Dla chętnych do przygotowania wersji wegetariańskiej nie widzę przeszkód. Wystarczy z podanych składników przygotować sos warzywny i odpowiednio skrócić czas gotowania.
Składniki:
250-300 gr ryżu
1 duża pierś z kurczaka
3 małe marchewki
3 łyżki ugotowanej cieciorki
3 łyżki edamame ( tzw. zielona soja)
Składniki na sos:
4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka koreańskiej pasty goczujan, mały ząbek czosnku
sól do smaku.pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
pół łyżeczki mielonego imbiru świeża natka pietruszki
Do mięsa: sól i pieprz ( do smaku)
Kurczaka kroję na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażam do zrumienienia. Dodaję pokrojoną w cienkie talarki marchewkę, koncentrat pomidorowy, koreańską pastę, sos sojowy, posiekany ząbek czosnku, mieloną paprykę i imbir. Po dokładnym wymieszaniu i lekkim podsmażenia wlewam wodę do przykrycia mięsa. Gotuję przez 15 min, dodaję cieciorkę i edamame. Gotuję przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaję posiekaną świeżą natkę pietruszki.
Do sosu miesno-warzywnego podaję ryż. kimchi I po połówce jajka na twardo.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.