sobota, 8 lutego 2025

Kurczak z cieciorką i edamame w azjatyckim stylu

 

Skoro nadal mamy dość mroźną zimę, to oferuję Wam dzisiaj rozgrzewające, ale lekkie danie. Po inspirację sięgnęłam do mojej ukochanej kuchni koreańskiej i do mięśni-warzywnego sosu wykorzystałam pikantną pastę goczujang. Dzięki niej sos nabrał aromatycznego smaku, a nie tylko ostrości. Dla chętnych do przygotowania wersji wegetariańskiej nie widzę przeszkód. Wystarczy z podanych składników przygotować sos warzywny i odpowiednio skrócić czas gotowania.

Składniki:

250-300 gr ryżu 

1 duża pierś z kurczaka 

3 małe marchewki 

3 łyżki ugotowanej cieciorki 

3  łyżki edamame ( tzw. zielona soja)

Składniki na sos:

4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka koreańskiej pasty goczujan, mały ząbek czosnku 

sól do smaku.pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

pół łyżeczki mielonego imbiru świeża natka pietruszki 

 Do mięsa: sól i pieprz ( do smaku)

Kurczaka kroję na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażam do zrumienienia. Dodaję pokrojoną w cienkie talarki marchewkę, koncentrat pomidorowy, koreańską pastę, sos sojowy, posiekany ząbek czosnku, mieloną paprykę i imbir. Po dokładnym wymieszaniu i lekkim podsmażenia wlewam wodę do przykrycia mięsa. Gotuję przez 15 min, dodaję cieciorkę i edamame. Gotuję przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaję posiekaną świeżą natkę pietruszki.

Do sosu miesno-warzywnego podaję ryż. kimchi I po połówce jajka na twardo.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.